ÇOÇUKLAR VE MAKARNA

Dengeli beslenme özellikle büyüme hızının arttığı çocukluk döneminde önemlidir. Okul çağı, çocukların büyüme hızının arttığı bir dönemdir. 9-10 yaşına kadar ortalama kilo artışı yılda 2.3-2.7 kg’dır. Büyümenin hızlanması kız çocuklarında erkek çocuklarına göre daha erken başlar. Ağırlığın aksine boydaki artış hızı doğumdan olgunluğa kadar giderek azalır. Bu yaştaki çocuğun sağlıklı bir biçimde büyümesinde beslenme şekli ve bu zaman dilimi içinde kazanmış olduğu beslenme alışkanlıkları önemli yer tutar. Ailenin beslenme alışkanlıkları çocuğun beslenme alışkanlığını doğrudan etkilediği için bu yıllarda edinilen yanlış beslenme alışkanlıkları ilerleyen yıllarda çok zor değiştirilebilir.

Çocuklarda vücut ağırlığı başına enerji ihtiyacı yaş ile azalır, buna karşılık yüzey alanına karşılık gelen enerji tüketimi düşer. Çocukta enerji alımı normal büyüme ve gelişmeyi sağlayacak düzeyde tüketime eşit olmalıdır. Bu dengenin kurulması çocuğun fiziksel ve ruhsal sağlığı açısından çok önemlidir. Uygun enerji alan çocuklarda ağırlık ve boy uygun seviyelerde ilerler. Okul çağı çocuğunun beslenmesinde karbonhidrat alımı arttırılmalıdır. Dengeli bir biçimde düzenlenmiş et, sebze, süt ve süt ürünleri içeren bir diyet genellikle tüm protein ihtiyacını karşılar, kompleks karbonhidrat alımı artar, yağ alımı azalır. Bu grup çocuklarda rafine şeker alımının azaltılması gerekir. Bu tip şekerler; tatlılarda, pastalarda, birçok içecekte ve katkı maddesi olarak birçok çocuk yiyeceğinde bulunmaktadır.

Çocukluk dönemi başlangıcında, doğru beslenme alışkanlıklarını oluşturmak ve çocuklara fiziksel olarak aktif bir yaşam tarzı sağlamak gerekir. Gün içerisinde tüketilen besinlerin hangi aralıklarla ve kaç porsiyon tüketildiği çocuğun sağlığı açısından çok önemlidir. Beslenme uzmanları, çocuklar için beslenme düzeninin her gün 3 öğün ve besleyici atıştırmalıkların alındığı 2 ara öğün olmak üzere toplam 5 öğünden oluşması gerektiğini belirtmektedirler.

Çocuklara hangi yiyeceklerin ne sıklıkla verilmesi gerektiği aşağıda yer almaktadır:

  • Buğday (makarna ve ekmek): her gün;
  • Sebze ve meyveler: her gün;
  • Süt ve günlük besinler: her gün;
  • Et: haftada 2-3 kere;
  • Balık: haftada en az 3 kere;
  • Peynir: haftada 2 kere;
  • Yumurta: haftada 1-2 kere;
  • Baklagiller: haftada en az 2 kere.

  • Belirli yaş aralıklarındaki çocukların günlük alması gereken besinler arasında karbonhidrat yüzdeleri (%) aşağıdaki tabloda verilmiştir.

    Çocukların beslenme biçiminde kaçınılması gereken bazı noktalar bulunmaktadır. Çocuklara belli bir yaştan sonra biberon ile içecek vermeye devam etmek, büyük porsiyon tatlılar, meyve aromalı içecekler, şeker kaplı gevrekler, çerezler, şekerler ve bunlar gibi besin değeri az olan yiyecekleri çocuklara vermek kaçınılması gereken noktalardan bazılarıdır. Ayrıca, boğaza kaçabilecek çiğ havuç, fındık, üzüm, sert et, mısır, sakız ve sert şekerlerin çocuklara verilmesinden kaçınılmalıdır. Çocuğun doğru beslenmesi onun sağlığı açısından çok önemlidir. Uygun bir beslenme biçimi ile obezite, kemik gelişimi yetersizliği, şeker hastalığı gibi bir çok sağlık problemi önlenebilir. Doğru ve düzenli bir beslenme biçimi ile çocuklar fiziksel olarak sağlıklı büyüyeceklerdir.